KARDINÁLIS SZELET


10 tojásfehérje (kb. 350g)
3 sárgája
250 g cukor
1 púpos evőkanál (rétes)liszt
kevés porcukor
baracklekvár
rum(aroma)

A hab opcionális bele:
habtejszín
zselatin vagy habfixáló
vaníliás cukor

A tojásfehérjékből a cukorral közepesen kemény habot verünk. (a habverőről lévő csúcs lekonyul)
Egy nagy spatulányit kiveszünk a habból és beleforgatjuk a tojásfehérjéket és a lisztet.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire nyomózsákból kétszer 3-3 fehérjehab csíkot nyomunk, közvetlenül egymás mellé.
A közükbe egy kisebb lyukú nyomózsákból sárga csíkokat nyomunk, majd ismét a fehérje rész jön.
(lehet a több réteget is sütni és a megsült részekből később piramist építeni)
Vékonyan megporcukrozzuk.
150-160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük-szárítjuk, vigyázva, nehogy túlzottan megbarnuljon. Az első 20 percben lehetőleg ne nyitogassuk a sütőajtót, nehogy összeessen.
A sütőből kivéve, átborítjuk egy másik sütőpapíros tepsire és még melegen lehúzzuk róla a papírt.
Rummal elkevert, szükség esetén összeturmixolt sűrű! baracklekvárral megkenjük és összeborítjuk a két formát. (ha nem elég sűrű a lekvár, egy kicsit forraljunk még rajta plusz cukor hozzáadásával).
Én mindig rakok bele vaníliás cukorral felvert, feloldott zselatinnal/habfixálóval elkevert tejszínhabot is.
Porcukorral meghintve, közepesen vastag szeletekre vágva tálaljuk.

Forrás: Miele főzőiskola videója