GESZTENYEKRÉMLEVES

160 g póréhagyma
200 g burgonya
1 l szárnyas alaplé
4 dl tejszín
50 ml olívaolaj
50 g vaj vagy barnított vaj
5-6 szem gesztenye

A vékony szeletekre vágott póréhagymát felöntjük a levessel és kis lángon 5 percig főzzük.
Hozzáadjuk a fél centisre szeletelt burgonyát és további 15 percig főzzük.
Összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk az olívaolajat, vajat és a tejszínt.
Levesbetétnek vékonyra szelt glaszírozott/ főtt, esetleg nyers gesztenyét is használhatunk.
Cayenne borssal/ dió-/tökmag-/mandula-/ argánolajjal tálaljuk.

* a levesbe is érdemes pár szem főtt gesztenyét turmixolni.

* glaszírozás:
12 db hámozott gesztenyét alaplében vagy vízben megfőzünk.
Hozzáadunk 10 g mézet, 30 g vajat, egy diónyi zellergumót/ 3-4 cm zellerszárat és 1-2 csipet sót.
Forrás után zsírpapírral lefedjük és kevergetve 20-30 percig lassú tűzön főzzük.
A zsírpapírt levéve szirupszerűre sűrítjük.
A szirupos léből pár evőkanálnyit félreteszünk a tálaláshoz.