TOM KHA GAI (thai kókusztejes csirkeleves)

olaj (étolaj/ olíva)
250 g csirkemell, kockákra vágva (készíthetjük rákkal és sertéssel is)
negyed tk. só
20 g (pálma)cukor
300 ml kókusztej
40 g friss galangál gyökér vékony karikákra vágva
1 citromnád ág, késsel meglapítva
4 kaffir lime levél
1 ek. halszósz
10 g pálmacukor
50 g hagyma
2 friss chilipaprika
500 ml csirke alaplé

+ 20 ml frissen facsart limelé
1 csokor korianderzöld
chili olaj

(+  shiitake/ csiperke gomba/ esetleg répa, bébikukorica)
(+ piros curry paszta)
(+ újhagyma)

A  csirkét a fazékban pár percig marináljuk az olaj, cukor és a só keverékében.
Kevés vizet aláöntve, alacsony lángon 10-15 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a kókusztejet, a kicsit megtört galangált és a vékony szeletekre vágott hagymát.
Felöntjük az alaplével és felforraljuk.
A vége felé hozzáadjuk a csíkokra vágott répát, hogy ress maradjon.
Citromnáddal, kaffirlime levéllel és halszósszal ízesítjük és további pár percig főzzük.
Tálaláskor limelével, chilikarikákkal és korianderlevéllel ízesítjük.

* ha nincs galangál gyökér, gyömbérrel is helyettesíthetjük (esetleg galangál porral)