GOMBALEVES, KLASSZIK

500-600 g gomba
3 répa
1 fehérrépa
1 nagy fej hagyma
2 ek. olaj
1 tk. pirospaprika
(pár babérlevél)
(zöldséglaplé)

bors
zsálya vagy kakukkfű
1 csapott ek. liszt vagy keményítő
1 kis pohár tejföl
+ petrezselyem
+ valami csípős, pl. adjika
+ a párolásnál megkínálhatjuk egy kevés fehérborral :)

Galuska:
1 tojás
liszt


Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, és alacsony lángon 10 percig dinszteljük.
Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és újabb 3 percig pároljuk.
Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.
Felöntjük 1,2 liter vízzel és alacsony lángon főzzük.
Forrástól számított 15 perc után hőkiegyenlítéssel behabarjuk.
A tojást kikeverjük egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy laza galuska állagot kapjunk és beleszaggatjuk a levesbe.
Addig főzzük, amíg feljönnek a leves tetejére.
Durvára vágott petrezselyemmel tálaljuk.

forrás