PILLECUKOR

300 g cukor
2 dl víz
nagy csipet só
15 g porzselatin
fél kupak vaníliaaroma
 
A hempergetéshez:
porcukor és keményítő 1:1 arányban elkeverve

A zselatinhoz elveszünk egy keveset a vízből és megduzzasztjuk.
A vizet a cukorral és a sóval felforraljuk.
Hozzáadjuk a zselatint. 
Ilyenkor még egyet rottyanhat, de nem szabad forralni.
Erős habverővel kemény habbá verjük (ez lehet akár 10 perc is dupla adagnál).
Ilyenkor lehet ízesíteni és színezni.
Szilikonos sütőpapírral/ Silpattal kibélelünk egy tepsit vagy egy szögletes sütőkeretet. 
Megszórjuk porcukros keményítővel.
Rásimítjuk a habot.
Legkorábban 3-4 óra múlva szeleteljük.
Egy mélyebb tálban összerázzuk a kockákat a porcukros keményítővel.

 
+ ízesítéshez: gyümölcs/ szörp/ fűszerek/ kakaópor/ kávé/ matcha por/ kókusz, stb. --> a folyadéktartalmát számoljuk vonjuk le a vízből
+ gél/ por állagú ételfesték
 
 
Tojásfehérjés verzió (Miele): https://www.youtube.com/watch?v=i_Yilgo46-g
 

 
* én dupla adagot csináltam, de az eléggé kiföcskölt a Kitchen Aid-em üstjéből keverés közben. 
* a zselatint én kb. negyed dl. vízben duzzasztottam és úgy adtam a sziruphoz. --> legközelebb inkább abból a vízmennyiségből vennék el hozzá
* gránátalma sziruppal csináltam és rózsaszín ételfestékkel
* jobb, ha kevésbé intenzív ízűre csináljuk
* kevesebb vízzel keményebb lesz (van ahol fele mennyiséget írnak) 
* felhasználás: csokiba mártva(félig, pálcikán, liofilizált málnával)/ négercsók, grillezve, megolvasztva dekor pókhálónak
*  glükózszirupot/ mézet is írnak bele több helyen az állaga miatt, de szerintem felesleges
* lehet színezett kristálycukorba is forgatni