TEJSZÍNES HÚSGOMBÓC LEVES

Hatamas adag:
500 g darált hús (sertés/ pulyka)
1 nagy póréhagyma
olaj
1 fej vöröshagyma
400 g borsó
200 g répa
6-8 szem (koktél)paradicsom
3 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl tejszín + ugyanennyi joghurt / tejföl 
1 púpos ek. keményítő
1 liter alaplé + 2 liter víz
só, bors, metélőhagyma, natúr ételízesítő, kapor, citrom

A póréhagyma felét apróra vágjuk és összekeverjük a darált hússal, sózzuk, borsozzuk. 
Gombócokat formázunk és félretesszük (hűtőbe).
Az olajon megdinszteljük a hagymát.
A vége felé hozzáadjuk a pórét és a borsót és lepirítjuk.
Beledobjuk az egész fokhagymát és a paradicsomokat.
Felöntjük a vízzel és az alaplével és felforraljuk.
Fűszerezzük.
Beledobjuk a felkarikázott répát és a gombócokat és kb. 20-25 percig főzzük.
Hőkiegyenlítéssel behabarjuk, majd kiforraljuk.
Citromlével beállítjuk a savasságát.