HAJTOGATOTT KÁPOSZTÁS POGÁCSA

1 kg liszt
3,5 dl tej 
1 tojás + 1 a kenéshez 
1 cs. friss élesztő
1 ek. cukor 
1 ek. só
20 dkg (kacsa/liba) zsír

Párolt káposztához:
1 kis fej káposzta 
1nagy fej vöröshagyma
olaj 
pár csepp ecet/ balzsamecet
köménymag + őrölt kömény 
 
bors
(cukor)
(fokhagyma granulátum)

Az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóból, a zsír kivételével tésztát dagasztunk. Az olvasztott zsírt kicsit később keverjük bele.
Langyos helyen kb. egy órát kelesztjük.
Kicsit átgyúrjuk, újra pihentetjük.
Kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a párolt káposzta felével, képzeletben 3 részre osztjuk és hajtogatjuk. Először a bal, majd a jobb oldalt a középső részre hajtjuk. Rákenjük a töltelék másik felét. Az így kapott részt ugyanígy hajtogatjuk (felülről lefelé).
Fél órát pihentetjük.
Kinyújtjuk és megismételjük a hajtogatós részt.
Fél órát pihentetjük.
Kinyújtjuk, megkenjük egy egész tojással, beirdaljuk és kiszaggatjuk vagy fölvágjuk szögletesre.
Tepsiben pihentetjük még min. fél órát, hogy szépen megnőjenek.
180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

* ne legyen túl sok a töltelék/ vékony a tészta, mert könnyen kiszakadhat