TÖRÖK CHILIS VÖRÖSLENCSE LEVES

35 dkg vöröslencse
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 kisebb burgonya
1 kis doboz konzerv paradicsomsűrítmény
olívaolaj
1 tk. fűszerpaprika
bors
oregánó, menta, koriander (egyéb zöldfűszerek, esetleg curry)
chili pehely
1 húsleves kocka
1 ek. ételízesítő
2 citrom a tálaláshoz

A lencsét megmossuk, kb. 2 liter vízben 1 óráig főzzük, amíg pépes lesz. (Vigyázzunk, mert könnyen kifut, ne sózzuk, csak ha megfőtt!)
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük. A zúzott fokhagymát csak később tesszük bele.
Hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott burgonyát és kicsit megpirítjuk.
Sózzuk, fűszerezzük, majd a sűrített paradicsomot is rátesszük.
Az egészet a megfőtt lencséhez keverjük, majd botmixerrel pürésítjük.
Ízlés szerint felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockát és az ételízesítőt és egyszer átforraljuk.
Gerezdekre vágott citrommal tálaljuk.