FEHÉRCSOKIS-GYÜMÖLCSÖS TORTA TÜKÖRGAZÚRRAL

Kakaós piskóta:
2 tojás
10 ek. víz
15 dkg cukor
fél csomag sütőpor
12 dkg liszt
2-3 ek. holland kakaópor
csipet só

A piskótához a sárgájákat a vízzel habosítjuk, belekeverjük a cukrot és fehéredésig keverjük.
Kanalanként hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a kakaót.
Beleforgatjuk a fehérjehabot.
Sütőpapíros tepsire kenjük.
Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Még melegen pofára fordítjuk, így hagyjuk kihűlni.
18 cm átmérőjű tortakarikával kivágjuk.

*ha tortakarikában sütjük, fél adag is elég

Fehércsokis hab:
60 g fehér csoki (Lidl)
60 g felvert tejszín (35%-os)
(+vanília)
A csokit mikróban felolvasztjuk.
Egy kis rész tejszínhabbal lazítjuk.
Beleforgatjuk az egész mennyiség habot.
Sütőpapírra helyezett kb. 10 cm átmérőjű fémgyűrűbe simítjuk, kissé megütögetjük, hogy ne legyen buborékos, és kifagyasztjuk.


Gyümölcsös hab:
300 g szeder/ erdei gyümölcs keverék
cukor ízlés szerint (kb. 30-50 g)
20 g keményítő kevés hideg vízzel kikeverve
50 g fehér csoki
230 g felvert tejszín
3 lap zselatin


A gyümölcsöt a cukorral felfőzzük.
Szitán átpasszírozzuk, hogy ne legyen benne mag. (a glazúr szebb lesz, ha egyenletes a felülete)
Folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzákeverjük a keményítőt és besűrítjük.

A zselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk.
Kinyomkodjuk és a tűzhelyen folyósra melegítjük.
A fehér csokit mikróban felolvasztjuk (folyamatosan figyelve, átkeverve).
A tejszínhabból egy keveset a csokihoz keverünk, majd az egészet hozzáforgatjuk.
lazán beleforgatjuk a kihűlt gyümölcskrémet és a langyosra hűlt zselatint.
* a gyümölcs savassága miatt vigyázzunk, ne kapja össze a habot!

A fehércsokis habot kiszedjük a desszertkarikából.
(szakácsfáklyával/hajszárítóval/ meleg vízzel rásegítünk, hogy kijöjjön a karikából)
A piskóta közepére helyezzük.
Köré simítjuk a gyümölcsös habot. (egy keveset kihagyunk)
Kifagyasztjuk. (min. 3-4 óra)
Kiszedjük a formából.
Körbekenjük a maradék krémmel, esetleg plusz tejszínhabbal.
Újra fagyasztjuk.


Tükörglazúrral bevonjuk.
Kekszmorzsával/ darált mandulával/ apróra vágott pisztáciával panírozzuk.
Díszítjük. (gyümölcsökkel, színes habcsókokkal, buborékfóliára kent fehér csokival és cukorgyüngyökkel)


videó