
175 g liszt + egy kevés a nyújtáshoz
késhegynyi sütőpor (3 g)
1 tojás
1 púpozott teáskanál tejföl
10 dkg jéghideg vaj
6 dkg porcukor
1 nagy csipet só
Krém:
200 g vaj
200 g (por)cukor
200 g mandulaliszt
30 g liszt
150 g tojás
+ 1-2 csepp mandulaaroma
(+ mandulalikőr)
+ málnalekvár
+ málna (lehet bármilyen más gyümölcs is)
+ forró baracklekvár a kenéshez (ha ez kimarad, akkor a sütési idő felénél szórjuk rá a mandulát pirítás nélkül)
+ pirított mandulapehely
(+ cukormáz: porcukor pici vízzel sűrűre keverve)
A lisztet a elkeverjük a sütőporral, a porcukorral, és a sóval.
Gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk a hideg vajat.
A tojást a tejföllel kikeverük és összedolgozzuk a lisztes keverékkel, épp csak hogy összeálljon.
Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk.
A formába helyezzük.
A túllógó részeket levágjuk.
Málnalekvárral megkenjük
Óvatosan eloszlatjuk rajta a krémet.
180 fokon kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
További 10 percig170 fokon készre sütjük.
* Frangepaine krém eredetileg: 1:1:1 arányban cukor, mandulaliszt és vaj + kb. 10-20% liszt, (alkohol: rum vagy mandulalikiőr, esetleg minimális mandulaaroma)