225 g finomliszt (alacsony fehérjetartalmú)
15 g cukor
4 g só
225 g hideg vaj
115 g jéghideg víz
A vajat közepes kockákra vágjuk.
A lisztbe keverjük a cukrot és a sót.
A lisztben csak két ujjal laposra elnyomjuk a vajdarabokat, de semmiképpen sem morzsoljuk össze jobban!
Hozzáadjuk a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (nem baj, ha heterogén a vajdaraboktól, sőt)
Becsomagolva hűtőben/ fagyasztóban jól lehűtjük.
Alaposan alálisztezett felületen vékony téglalappá nyújtjuk.
Duplán hajtjuk (két oldalt a középvonalig, aztán az egészet félbe).
Az előző hajtásra merőlegesen még egyszer félbehajtjuk.
Újra hűtjük.
Kerekre kinyújtjuk, hogy a forma szélein túllógjon.
A felesleget levágjuk.
Egy alufólia darabot vágunk bele és nehezéket teszünk rá (ez lehet sütőgyöngy, de akár sima kristálycukor is).
190-200 fokon vakon, aranybarnára sütjük (35-45 perc).
Félidőnél le lehet venni a hőmérsékletet 175 fokra.
A később rátett töltelékkel tovább sütjük.
Forrás: Seriouseats