CRÉME BRULÉE

*Széll Tamás receptjét használtam és 140 fokon 50 percig sütöttem, de túl kemény és rögös lett, valószínűleg a sok (8db) sárgája és a magas hőfok miatt.

 
Rózsaszín Patisserie könyv recept:
250 ml tej
250 ml tejszín
5 sárgája
70g cukor
100g barna cukor a karamellizáláshoz
(vanília)
(csipet só)

A tejet felforraljuk és infuzáljuk a vaníliával.
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, de nem szabad habosítani (tojás sűrítő tulajdonsága miatt).
Hozzákeverjük a (lehűlt) tejet, tejszínt és a sót.
Sűrű szitán átszűrjük.
A krémet süthető formákba öntjük.
100 fokos, előmelegített sütő aljában, forrásban lévő vizet aláöntve (a peremig érjen) kb. 60 perc alatt megsütjük.
A sütési idő függ a forma méretétől és a sütőtől.
Akkor jó, ha a teteje már kicsit szilárd, de belül még remeg.
Azonnal kivesszük a vízből és teljesen kihűtjük, legjobb, ha egy éjszakát hűtőben van.
Barna cukorral egyenletesen megszórjuk és szakácsfáklyával rákaramellizáljuk.
(Van aki utána még egy réteg cukrot rákaramellizál.)

Párizs szakácskönyv:
250 ml tej
250 ml tejszín
4 sárgája
90g tejszín
50g cukor a karamellizáláshoz
(vanília)
180 fokon 45-60 percig sütjük.
 
Ferrandi könyv:
250 ml 35%-os tejszín
50g sárgája (kb. 3 db)
40g cukor
25g teljes tejpor
+barna cukor
100 fokon 50 percig sütjük.

Chefparade könyv:
Csak tejszínt használ, 150 fok 40p

A tuti, amit másodszorra csináltam:
5 kicsi formához:
250 g tejszín (30%)
200 ml tej
6 tojás sárgája (M-es)
80g cukor
(Vanília)
Icipici só
+ Porcukor a tetejére karamellizálni

A tejet a tejszínnel és a vaníliával felforraljuk.
A tojások sárgáját a cukorral egy kézi habverővel alaposan kikeverjük, de nem habosítjuk.
A felforrt tejet több részletben, szűrőn keresztül, folyamatos keverés közben hozzáöntjük.
Tűzálló tálkákba adagoljuk.
Egy magas falú tepsibe tesszük őket.
A tepsibe a formák kb. feléig-2/3-áig vizet öntünk. (Én meleget, de nem forrót töltöttem)
150 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Akkor jó, ha a széle már szilárdabb, de a közepe még remeg.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Porcukorral/ barna cukorral megszórjuk a tetejét és a szélektől indulva szakácsfáklyával lassan karamellizáljuk.

Ez alapján: https://streetkitchen.hu/fantasztikus-desszertek/a-tokeletes-creme-brulee/


*Ha nem teszünk bele vaníliarudat, elég ha mindent egyben összekeverünk, nem kell melegíteni sem.
*A formákba is lehet szűrőn keresztül önteni, így még krémesebb lesz.
* Másodjára a Street kitchenes, Szilágyi Nóri féle receptet használtam, picit módosítva, így szuper lett