Húsgombóchoz:
25 dkg darált hús
1 kisebb fej hagyma, dinsztelve
1 gerezd fokhagyma, dinsztelve
1 púpos teáskanálnyi pirospaprika
Só
Bors
1 marék rizs
1 tojás
A gombóchoz valókat összekeverjük, formázzuk.
1-2 ek. olaj
1-2 ek. liszt
1 tk. pirospaprika
5-6 dl paradicsomlé
Zöldpaprika szeletek
Zeller/zellerzöld
Cukor
Bazsalikom
Világos rántást készítünk.
Pirospaprikával meghintjük és ráöntjük a paradicsomlevet.
Felforraljuk.
Sózzuk, beletesszük a paprikát, zellert és a húsgombócokat.
Óvatosan kevergetve, inkább rázogatva, kis lángon lefedve kb. 35 perc alatt puhára főzzük (könnyen leég).
Cukorral, friss bazsalikommal ízesítjük.
* Bő lével kell készíteni, mert a gombócok felszívják a levet. Paszírozott paradicsomlénél kell hozzá víz is.
* Ha sűrített paradicsomból készítjük, azt a paprika előtt tesszük a rántásra, átmelegítjük, megpaprikázzuk és felöntjük vízzel.