3 kg paradicsompaprika
1 kg hagyma
1 kg sárgarépa
1 l paradicsomlé
4 kg padlizsán (megsülve, a levével ~2 kg)
1 kg fehér fejtett bab (jól szétfőzve, sok idő kell neki)
1 l étolaj
kb. 15 szem bors (durvára őrölve)
8 db babérlevél
erős paprika vagy csilipor
3 ek. só
1 ek. cukor
1 kk. szalicil
A babot egy nagy lábosban feltesszük főni.
A sütőt legmagasabb hőfokra, grill üzemmódba kapcsoljuk.
A padlizsánok héját egy villával jól megszurkáljuk és a sütő legmagasabb hőfokán sütőpapíros tepsin meggrillezzük (kb. egy óra tepsinként).
A zöldségeket megpucoljuk és külön-külön ledaráljuk egy húsdaráló segítségével. (Ne legyen pürés, inkább darabos! A répát nagylukú reszelőn vagy V-gyaluval is reszelhetjük.)
Egy min. 8 literes edénybe beleöntjük az olajat és megdinszteljük rajta a ledarált hagymát. Rárakjuk a répát, a paprikát, a cukrot, a sót, a borsot és a babérleveleket és puhára dinszteljük. (kb. 3 óra).
A vége felé hozzáadjuk a sült és ledarált padlizsánt, a csilit és tovább dinszteljük.
A legvégén belekeverjük a szétfőtt, paradicsomlével összeturmixolt babot és addig főzzük, amíg az olaj fel nem jön a tetejére.
Ha kész, levesszük a tűzről és belekeverjük a tartósítószert.
Kifőzött üvegekbe töltjük, száraz dunsztba rakjuk.
A dupla adagból kb. 25 nagy és 5 kisebb üvegnyi lett.