KARAMELLKRÉM (TOP)

450g cukor (lehet részben barna nádcukor)
50g glükózszirup (hogy ne kristályosodjon ki)
180g cukrozott sűrített tej (pl. Nestlé/ Mizo konzerv vagy tubusos)
300g habtejszín

(44 g vaj)
(1 csipet citromsav)
4 kis (Oetker) lapzselatin / 8g pektin 1 ek. cukorral elkeverve: kevésbé nyúlós

Egy nagyobb rozsdamentes lábosban a cukrot a glükózsziruppal szárazon világos borostyánszínűre karamellizáljuk.
Hozzáadjuk a  sűrített tejet.
Kicsit tovább karamellizáljuk.
Hozzáöntjük a meleg tejszínt (fröcskölhet) és a vajat.
Kb. 15 percig kevergetve egyneműsítjük és sűrítjük.
Ha nagyon darabos, akkor botmixerrel rásegíthetünk.
Sózzuk és beleszórunk pár csipet citromsavat.
A tűzről lehúzva feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat.
Befőttes üvegbe töltjük (egy 0,5 literesbe pont belefér).


Régebbi verzió:
25 dkg cukor

150 ml habtejszín
csipet só
opcionális: pektin vagy étkezési zselatin

A cukrot egy edényben folyamatosan kevergetve karamellizáljuk. 
A tejszínt megmelegítjük és óvatosan a karamellhez keverjük. Először összekapja, de aztán szép fokozatosan feloldódik. Vigyázzunk, fröcsköl! Egy csipet sóval ízesítjük és amikor már nem olyan forró, belekeverjük a zselatint is (ilyenkor adhatunk hozzá még egy kis tejet vagy tejszínt).

Lehet úgy is készíteni, hogy a tejszínben feloldjuk a cukrot és szép lassan besűrítjük, karamellizáljuk.


*Bonne Maman karamellszósz összetevői:
édesített kondenz tej, glükóz szirup, cukor, savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-citrát, só, zselésítő anyag: gyümölcs pektin
100g késztermékben 40g kondenz tej. Összes cukortartalom 73g/ 100g

komplexebb ízű kecsketejes (UHT) verzió: CAJETA 

okosság