ALBÓNDIGAS (Spanyol paradicsomos húsgolyók)

25 dkg darált hús (bárány vagy sertéslapocka/comb)
10 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
1 ek. paradicsompüré
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 szál újhagyma
2 tk. tárkony
0,5 tk. kurkuma

bors
kb. 1 dl olívaolaj a sütéshez

Szósz:
60 dkg (1,5 konzerv) hámozott paradicsom felkockázva
1 csapott ek. cukor
0,5 dl száraz vörösbor
1 marék friss bazsalikom/ aprított rozmaring/ (petrezselyem)
(chili)

Egy nagy tálban jól összekeverjük a húsgolyó hozzávalóit.
2-3 cm átmérőjű golyókat gyúrunk.
Forró olajban minden oldalukat kérgesre pirítjuk.
Az olaj leöntése nélkül hozzáadjuk a villával összenyomott paradicsomot, a bort, a fűszereket és a cukrot.
Kb. 10-15 perc alatt készre főzzük.
Minél kisebb golyókat formázunk, annál kevesebb olaj kell és kisütni is gyorsabb.
Hidegen is finom.