GNOCCHI (NUDLI)

1 kg krumpli

0 dkg (rétesliszt) vagy amennyit felvesz, függ a krumpli fajtájától
1 tojás

(kevés zsiradék 2 ek. olaj v. 3 ek. zsír vagy vaj)

A krumplit héjastul megfőzzük.
Villát szúrunk bele és egy késsel lehúzzuk a héját.
Krumplinyomón áttörjük.
Összegyúrjuk a liszttel, tojással és a sóval.
Lisztezett felületen vékony hurkákat formálunk és késsel apró hengereket vágunk.
Egy villa segítségével meghengergetjük, ettől lesz szép mintás.
Forrásban lévő sós vízben kis adagokban kifőzzük (kb. amíg feljön a tetejére).
Szűrőkanállal kimerjük.
Kevés zsiradékkal elkeverhetjük, hogy ne ragadjanak össze.


*Ha a nyers tészta sokat áll, nyúlóssá válhat
*Ehetjük különböző szószokkal, egytálételként, pirított morzsába forgatva vagy anélkül.
*Köretként és desszertként is megállja a helyét (dióba forgatva/ mákkal/ fahéjjal, sodókkal).
Ebből a tésztából készül a derelye és a szilvásgombóc is.
Olajban kisütve krokett.