
8 darabhoz:
50 dkg finomliszt
2 tk. só
(2 tk. cukor - az eredeti recept nem írta, én tettem bele)
2 dl víz
3 ek. tejföl
5 dkg vaj, olvasztva
2,5 dkg friss élesztő
köménymag, nagy szemű vagy dekor só a tetejére
A lisztet elkeverjük a sóval.
A közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a vizet, a tejfölt, az olvasztott vajat és rámorzsoljuk az élesztőt.
Robotgéppel bedagasztjuk. Akkor jó, ha már nem tapad a tálhoz.
Picit belisztezve, konyharuhával lefedve kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen 8 egyenlő részre osztjuk, egyesével kigömbölyítjük és letakarva további 10-15 percig pihentetjük.
Kb. 20 cm átmérőjű köröket nyújtunk, majd egy irányba, magunktól elfele nyújtva oválisokat készítünk. (lehet tortacikk forma is, mint a croissant-nál)
A lapokat kifli formájúra sodorjuk.
Opcionálisan megtölthetjük sonkával, sajttal, ekkor fölösleges a vajazás.
Sütőpapíros tepsin 25-30 percig kelesztjük.
A kifliket hideg vízzel bepermetezzük vagy leecseteljük, sóval, köménnyel megszórjuk.
200 fokra előmelegített sütőben, aljában egy kb. deci vizet tartalmazó tepsivel 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
5 perce a leállított, fakanállal kitámasztott sütőben hagyjuk.
Rácson hűlni hagyjuk és ismét vízzel permetezzük.