250 ml zsíros tej
250 ml habtejszín (30-32%-os)
30 g cukor
3 lap zselatin (vagy 4,5g zselatinpor)
kevés vanília
250 ml habtejszín (30-32%-os)
30 g cukor
3 lap zselatin (vagy 4,5g zselatinpor)
kevés vanília
(kis csipet só)
A tejet a tejszínnel, a cukorral és a vaníliával közepes lángon forrásig melegítjük.
Levesszük a tűzről.
Beledobjuk a zselatinlapokat.
Megvárjuk amíg felolvadjanak és egy habverővel jól elkeverjük.
Hideg vízzel kiöblített formába merjük.
Hűtőben min. 3-4 óráig hűtjük-dermesztjük.
(Tálaláskor a tálkákat forró vízbe mártjuk és tányérokra borítjuk.)
Gyümölcsökkel, mentával, esetleg (keksz)morzsával díszítve tálaljuk. (itt: cukorral felfőzött majd átpasszírozott, keményítővel sűrített ribizliszósz)
A tej egy részét kávéval helyettesítve is szuper.
* ananász salsa-val is isteni (friss ananász apró kockákra vágva+porcukor+chilipehely+mazsola+lime reszelt héja+menta apróra vágva)
* trópusi gyümölcsös: mangó, maracuja, arany kiwi* por zselatinnal nem biztos, hogy olyan szép eredményt kapunk
* hűlés után szétválhat a tejes és a tejszínes rész (ezért kell a minél zsírosabb tej)
* a tejszín arányát lehet emelni: pl. 400g tejszínhez 350 g tej
* vannak receptek, amik nagyobb tejszín aránnyal írják (pl. 4dl tejszín, 2 dl tej), de szerintem ez pont elég zsíros
* Orsi szerint nem szabad felforralni a tejszínt, mert akkor bebőrösödik a teteje hűlés közben
* a vaníliamagok lesüllyedhetnek az aljára
* vannak receptek, amik nagyobb tejszín aránnyal írják (pl. 4dl tejszín, 2 dl tej), de szerintem ez pont elég zsíros
* Orsi szerint nem szabad felforralni a tejszínt, mert akkor bebőrösödik a teteje hűlés közben
* a vaníliamagok lesüllyedhetnek az aljára