1 kg liszt
10 dkg rétesliszt
6 dl tejföl
1 dl tej
1 dl olaj
1 ek. cukor
1 ek. só
1 cs. 11 grammos szárított élesztő
2 tojás
Töltelék:
Töltelék:
kb. fél dl étolaj
4 fej vöröshagyma
30 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
+ 1 tojás a kenéshez
+ szezámmag a szóráshoz
Egy nagy tálban összekeverjük a tejet, tejfölt és az olajat és mikróban meglangyosítjuk.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel jól összedolgozzuk (sűrű, keményebb tészta lesz)
Langyos helyen duplájára kelesztjük.
A sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre vágjuk.
Téglalap alakúra nyújtjuk.
Eloszlatjuk rajta a sült hagymát (ki lehet próbálni bolti röstzwiebel-lel is).
Megszórjuk reszelt sajttal.
A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
Trapéz alakúra vágjuk.
Sütőlemezen kb. fél órát pihentetjük.
Tojással lekenjük és szezámmaggal megszórjuk.
* A hagyma ne legyen túl olajos, mert akkor kifolyik a tésztából.
* Ki lehet próbálni a hagymát még kelesztés előtt a tésztába keverni.
* Tölteléknek bármit használhatunk: sonka, bacon, medvehagyma, nyers lilahagyma, fokhagymás vagy paprikás tejföl, zöldségek, párolt káposzta, gomba, pizzakrém, stb.
* Tejföllel megkenve még szaftosabb lesz.
* A dagasztást, kelesztést lehet kenyérsütő gépben is csinálni.
A medvehagymás verzión a tésztát tejföllel vékonyan megkentem, aprított medvehagymával és reszelt sajttal (fele-fele füstölt és trappista) szórtam és úgy tekertem fel.
A medvehagymás verzión a tésztát tejföllel vékonyan megkentem, aprított medvehagymával és reszelt sajttal (fele-fele füstölt és trappista) szórtam és úgy tekertem fel.
Ötlet: innen