FONDANT-OS FORMATORTA

Piskóta:
6 tojás
12 dkg cukor
14 dkg liszt

22 cm átmérőjű (nekem állítható, magas falú) tortakarikában sütöttem, formaelválasztó spray-vel befújva, sütőpapíros tepsin.

Krém:
Párizsi krém kevés plusz vajjal kihabosítva.
Én fél liter tejszínből csináltam, ennek kb. a harmadát használtam fel a tortához.

Burkoláshoz:
kb. 220 g margarin (kocka Rama)-porcukor 1:1 arányú keveréke, kihabosítva.
kb. 750 g-1 kg fondant (nekem most vaníliás ízű, fehér Smartflex)
gél állagú ételfestékek (Wilton)
+ minimális étkezési keményítő

A piskótát recés késsel 3 lapra vágtam (lehet trükközni forgatható tálcával és cérnával).
Érdemes vágás előtt késsel függőlegesen is bejelölni, hogy ugyan úgy tudjuk majd összeilleszteni.
A lapokat kevés, kb fél-1 dl áfonyalikőrrel megitattam, úgy hogy ne ázzanak el, mert az probléma lehet a fondant miatt, főleg az alsó és a felső lap esetében.
Visszatettem a karikába és betöltöttem a krémmel.
A végén lenyomkodtam és leszedtem a karikát.
A tortát egyenletesen körbekentem a krémmel.
Fagyasztóban dermesztettem.
Porcukorral kihabosított margarinnal nagyon alaposan körbekentem. (elegyedett a csokis krémmel)
Egy éjszakára hűtőbe tettem.

A fondant részletekben puhára gyurmáztam (hosszú és nehéz folyamat egy ekkora mennyiségnél) és színeztem. (ehhez erősen ajánlott a gumikesztyű)
Márvány munkalapon nyújtottam, minimális keményítővel alászórva.
Sodrófára tekerve áthelyeztem a tortára.
Először kézzel, majd két fondant simítóval, középről kifelé haladva elegyengettem.
A szoknya rész nagyját pizzavágóval eltávolítottam.
Amennyire lehetett, egyenesre nyomtam-simogattam.
Levágtam a maradék szoknyarészt.
A színes fondantból elkészítettem a figurákat.
Ezeket kevés vízzel nedvesítve tapasztottam a tortára. (lehet 1:1 arányú sűrű cukorsziruppal is)

Hasznos linkek, útmutató:
3 részes útmutató: http://sweetandcrazy.cafeblog.hu/2017/02/20/tortaburkolas_marcipannal_fondanttal_-_1_resz_a_torta_elokeszitese/
http://sutisdoboz.hu/blog/a_tortaburkolas_alapjai
morzsakabát: https://tortaiskola.hu/2016/02/04/igy-keszitsunk_morzsa_kabatot_piskotara/
vajkrémezés: https://tortaiskola.hu/2015/07/09/igy-burkoljuk-vajkremmel-a-tortankat/
https://www.youtube.com/watch?v=0bLp3B-mFus&feature=related
tippek: https://tortaiskola.hu/2015/05/24/fondant-tippek/
http://tortadekoracio.blog/2017/10/14/torta-keszites/
 https://finomsutik.wordpress.com/2013/06/06/torta-keszites-3-vajkrem-keszitese-es-a-burkolo-anyagok/comment-page-1/
él készítése: http://tortadekoracio.blog/2017/10/23/tortael-keszitese-fondanttal-burkolt-tortanal/
fekete szín kikeverése: https://tortadiszites.blogspot.hu/2011/06/fekete-szin-kikeverese.html
egy konkrét torta készítése videókkal: https://tortaiskola.hu/2017/09/28/peppa-torta-keszitese-videokkal/
+Tortadíszítés magazin