HÁZI HÚZOTT RÉTES

75 dkg liszt
  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg kelt tészta süteménylisz (Nagyi titka)
  • 20 dkg rétesliszt (Gyermelyi)
Kb. 5 dl langyos víz (fokozatosan adagolva)
3 ek. olaj (vagy zsír)
1 tojás
2 tk. ecet (20%-os)
fél tk. só

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk.
A langyos vizet folyamatosan adagoljuk.
Liszt függő, hogy mennyi vizet vesz fel, de inkább lágyabb legyen.
Kézzel (csipkedő, csapkodó mozdulatokkal) addig dagasztjuk (min. 20 perc), amíg ruganyos, a kezünktől és az edény falától is elváló, sima felületű, csomómentes tésztát kapunk.
Lehet csapkodni az edénybe :).
2 cipóra szedjük.
A felületét vastagon leolajozzuk, hogy ne száradjon ki.
Folpakkal letakarva, meleg helyen (pl. 40 fokos sütőben) min. 1 órát! pihentetjük.

Egy abroszt/lepedőt az asztalra terítünk és liszttel meghintjük. (különben letapadhat)
Akkor jó a tészta, ha az abroszra helyezve kissé terül.
Ha nem elég jól húzható és visszaugrik a tészta, akkor olajjal lekenve tovább pihentetjük.
Sodrófával rányújtunk.
Asztal méretűre húzzuk (kézháttal segítve) és az éleken kifeszítjük.
Egy éles késsel leszélezzük (a vastag széleket levágjuk).
Eloszlatjuk rajta a tölteléket (külön a mákot, cukrot, túrót, gyümölcsöket, stb.)
(Ha van lelógó szél, azt felhajtjuk, és arra is rakunk még egy réteg tölteléket.)
Végül olajjal is meglocsoljuk.
A konyharuha segítségével feltekerjük.
Olajjal lekenjük.

Sütőpapíros tepsiben 200 fokon (légkeverés) kb. 15 percig, utána 150-170 fokon még kb. 20 percig sütjük.
(függ a töltelék mennyiségétől, és nedvességétől)


* sokan csak sima finomlisztből csinálják, tojás, ecet nélkül
* a lisztnél a jó sikértartalom (fehérje) a fontos 
* a túl sok sótól állítólag jobban reped a tészta
* az ecet nyújtáskönnyítő
* nokedlitésztánál lágyabb tészta, de a pihentetéstől még puhulni fog
* akkor jó, ha rácsapunk és hólyagos
* min. 1 órát pihentetni, télen lehet 2 óra is kell (kb. 40 fokos sütőben).
* akkor jó, ha a tészta kissé terül az asztalon, könnyű húzni, nem szakad
* ha nem nyúlik eléggé/ visszaugrik: olajjal lekenni és tovább pihentetni (ne száradjon ki)
* mindig legyen langyos a tészta (kelesztés közben, meleg edénnyel letakarni)
* ha nagyon kiszakad, tegyük rá a tölteléket és hajtogassuk bele egy kisebb tepsibe.

* ez a tészta jól tűri a fagyasztást, akár a kész betöltött rudakat is le lehet fagyasztani, aztán mehet közvetlenül a sütőbe, ilyenkor leolajozni sem kell, de akár a lisztes-zsiradékkal lekent tésztát feltekerve is fagyaszthatjuk, amit annyira kell kiengedni, hogy nyújtható, de még hideg legyen


Túrós töltelék:
túró, tejföl, cukor, málna

Mákos töltelék:
darált mák, cukor, tejföl, meggy

Túrós-nutellás