SONKÁS-SAJTOS TELJES KIŐRLÉSŰ EXPRESSZ CROISSANT

16 db kicsi vagy 8 db nagy croissant-hoz:

300g teljes kiőrlésű búzaliszt (Spar, Natur*pur)
150g kenyérliszt
100-140g (görög) joghurt
125g tej
0,5 tk. cukor
1 tk. DW negyedannyi
1,5 tk só
1 tojás
7g instant élesztő

+ 100g vaj
+ 1 tojássárgája 1 ek. tejjel kikeverve a kenéshez
+ sonka, (füstölt)sajt
+ szezámmag a szóráshoz


A vajat fagyasztóba tesszük.
A tejet a cukorral kézmelegre megmelegítjük (37 fok).
Elkeverjük benne az élesztőt és egy tányérral lefedve hagyjuk felhabosodni.
(A kenyérlisztet átszitáljuk)
A tészta hozzávalóit az élesztős tejjel kézzel bedagasztjuk.
Jól kidolgozzuk, akkor jó, ha már nem ragad a kezünkhöz és a tálhoz sem (ki lehet jól csapkodni).
Folpakkal letakarva (nem a felületét) min. 1-1,5 órára hűtőbe tesszük (lehet egy éjszakát is).
A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk és lisztezett felületen egyesével vékony kör alakúra nyújtjuk.
Az első lapra egyenletesen eloszlatva egy nagylyukú reszelő segítségével ráreszeljük a fagyos vaj 1/7-ed részét, majd rátesszük a második körlapot és ezt megismételjük a többivel is.
(ekkora mennyiségnél ne daraboljuk fel a vajat a reszeléshez)
A legfelső rétegre nem kell vaj.
(a lisztet érdemes egy ecsettel lesöpörni a rétegekről)
Egy palacsintatortához hasonló képződményt kell kapnunk.
A rétegezett tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
Félbehajtjuk, majd még egyszer félbe.
Újra kinyújtjuk, megpróbáljuk kör alakúra.
16 cikkre felvágjuk.
A körcikkek alapját kissé bevágva és széthúzva, sajttal-sonkával együtt feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire helyezzük, folpakkal lefedjük és DUPLÁJÁRA kelesztjük (30, max 40 fokos sütőben kb. 1 óra, a vaj ne folyjon ki).
Akkor jó, ha nagy, levegős és puha.

Sütés előtt tojással lekenjük, és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben pirosra sütjük.
(vigyázzunk, mert kifolyik belőle vaj és könnyen leég az alja)

* egyszerre egy tepsinyit raktam be a sütő középső rácsára
* először ennek a dupláját csináltam, de abból elég sok, 2 tepsinyi: 16 db nagy croissant lesz

Ha reggelire frissen szeretnénk, akkor a kelesztés előtt tegyük a croissant-okat letakarva a hűtőbe és reggel lekenve, hideg sütőbe rakva, 180 fokon 25 percig süssük.

Eredeti

* eredeti receptben 70 g joghurt, először 130 g-ot tettem a 250g tk. liszt - 200g kenyérlisztes verzióhoz, ezzel elég híg lett
* a tanfolyamon 300g tk. liszt - 150g kenyérliszthez 150g sima joghurttal jó volt