ÉLESZTŐ

Általában 500g liszthez: 7 g instant = 25g friss élesztő

Szárított élesztő (pl. Lidl belbake) = active (aktivalni kell) dry yeast, nagyobb szemcseméret, nem lehet csak úgy hozzákeverni a száraz alapanyagokhoz, folyadékban fel kell oldani és felfuttatni, lassabb, mint az instant. Nem elég a szavatosságát csekkolni --> fel is kell futtatni
 
Instant száríitott élesztő (pl. Oetker) =  bread machine yeast = kisebb szemcseméret, nem kell folyadékban feloldani, nem kell felfuttatni, nem kell dupla kelesztés, kenyérsütő gépekbe a szárazanyaggal együtt berakható. Ellenállóbb, melegebb folyadékot is bírja.
Alkategóriája a RapidRise/ fast acting instant yeast = még gyorsabb lehet


Átváltás:
1 cs.Oetker (instant) élesztő 7g = 25 g friss élesztő
1 cs Oetker élesztő 11,25 ml = 2,25 TK
1 TK = 5 ml


1 TK Oetker instant élesztő = 11g friss élesztő
1 dkg (10g) friss élesztő = 4,5 ml Oetker (1 TK szűken mérve)
2 dkg (20g) friss élesztő = 9 ml Oetker (1,8 TK)

 

1 cs. Budafoki porélesztő 7g = 20 g friss élesztő
1 cs Budafoki élesztő 11,25  ml = 2,25  TK
1 TK = 5 ml


1 TK Budafoki instant élesztő = 9gr friss élesztő
1 dkg (10g) friss élesztő = 5,6 ml Budafoki (1 TK bőven mérve)
2 dkg (20g) friss élesztő = 11,2 ml Budafoki (1 teljes csomag)



1 cs. Haas élesztő (11 g) = 3,85 dkg friss élesztő

forrás: http://hazikenyer.gportal.hu/gindex.php?pg=24254338&nid=5242644

https://www.seriouseats.com/2018/03/all-about-dry-yeast-instant-active-dry-fast-acting-and-more.html