
Kb. 500 g kristálycukrot hőálló üveg vagy kerámia edényben 175 fokos sütőben, kb. 30-50 perc alatt világosra karamellizálunk. kb. 15-20 percenként át kell keverni, hogy a gőz távozni tudjon és ne kezdjen el olvadni. Érdemes minél vékonyabb rétegben, nagyobb felületen elosztani.
*lehet vastagfalú, fémfülű serpenyőben is készíteni, de a fémben kevésbé egyenletesen fog melegedni
Nagyobb mennyiségnél: 1,8 kg cukor 150 fokon, egy nagy Jénai vagy porcelán tálban, kb. 30 percenként átkeverve (alaposan, a széléről bekeverve) sütőben kb. 5 óra alatt lesz kész.
* ha nagyon darabossá válna, átturmixolhatjuk
* kevésbé édes, mint a sima cukor, de komplexebb az íze
* bármibe használható fehér cukor helyett
forrás: seriouseats
videós
gyors verzió