FAGYI

http://sutibaba.blogspot.com/search/label/fagylalt

https://www.seriouseats.com/recipes/topics/meal/desserts/ice-cream-and-frozen-treats

Ice cream science: http://icecreamscience.com/

Stracsi: https://www.seriouseats.com/recipes/2018/08/stracciatella-gelato-sweet-cream-chocolate-chip.html

Csoki és más darabok, olvasztott csokihoz olaj: https://www.seriouseats.com/2015/06/how-to-make-chocolate-chips-swirls-ice-cream-mix-ins.html

Vanília: https://www.seriouseats.com/recipes/2011/12/single-malt-scotch-vanilla-bean-ice-cream-recipe.html

Rocky road: https://www.seriouseats.com/recipes/2012/06/rocky-road-ice-cream-recipe.html


Tojás: https://sweets.seriouseats.com/2013/08/how-many-eggs-should-i-use-to-make-ice-cream.html

KÉMIA: stabilizátorok, emulgeálószerek: https://underbelly-nyc.blogspot.com/2016/05/ice-cream-stabilizers.html
https://underbelly-nyc.blogspot.com/2016/06/ice-cream-emulsifiers.html

legjobb alap: https://www.saveur.com/article/Recipes/Jenis-Ice-Cream-Base
https://shop.mybluprint.com/cooking/article/recipe-for-homemade-ice-cream/
http://www.iloveicecream.net/recipes/ice-cream/jeni-britton-bauers-ice-cream-base/
sokhozzávalós: https://underbelly-nyc.blogspot.com/2016/05/basic-ice-cream-recipe-examples.html

olasz csokis: https://www.youtube.com/watch?v=J6N8uobnSig
fagyigép nélkül: https://www.youtube.com/watch?v=qqBgaZO4HMI
https://www.recipethis.com/ice-cream-maker-creamy-raspberry-ripple-ice-cream/

majonézes

ALAP:
  • tojás
    • A small amount is a great emulsifier, but egg yolks interfere with other flavors. Egg yolks also have a fat that gets brittle when it’s frozen.
  • tej:
    • 4 percig forralni az alaphoz:  it bonds the sugar and fat to the water. And it denatures the whey proteins to make them smooth.
    • UHT tej nem olyan finom 
  • krémsajt: to mimic the thickening of homogenization, to bulk up the body
  • kukoricakeményítő is stabilizás, főleg az olasz fagyikban
  • minél kevesebb víz kerüljön bele, sokáig főzni
  • főzött alapot mindig átszűrni
  • min. 6 óra, de inkább egy nap hűtőben hűtés
  • stabilizátorok: maltodextrin: zsírt keményít, zsela, növényi rostok, gumik: guar, sorbet-be xanthan/ pektin, wind hab, Haagen-Dazs: fehérjeszerkezet módosítása
  • kókuszzsír 
  • sűrített tej, tejpor
  • arrowroot powder tojás helyett
  • cukrok: folyékonytól jobb
    • Some bases rely solely on sucrose while others supplement with glucose or trimoline. "We generally use white sugar, but sometimes we use a 1:4 ratio of glucose to sucrose for texture."
    • malt syrup, honey, molasses, or maple syrup to add depth of flavor
    • https://sweets.seriouseats.com/2013/07/the-deal-with-corn-syrup-makes-better-sorbet-why-use-invert-sugars.html
    • friss gyümölcsöt nem, csak cukorral felfőzöttet 
    • -18 fokos legyen a hűtőbetét
    • végig hidegen tartani, nem olvadhat fel: mélyhűtő hátukjában
    • folpakkal a felületét letakarva
    • száraz/max hideg vízbe mártott kanállal gombócozni
    • gelato =/= ice cream