torta szeletszámok
- Dacquoise piskóta lapok külön megsütve
- tortakarika nem bélel oldalt
- alulra hagyományos piskóta kicsit vastagabbra hagyva
- coulis: 1 dl folyadékhoz/ felfőzött (darabos is lehet) püréhez 1 db Oetkeres lapzselatin (1,6 g) / fél db nagyméretű lapzselatin + kevés só, cukor nem kell, ha elég édes a krém--> sütőpapírral bélelt karikában kifagyasztani (pár nappal korábban) --> még folyékony mousse-ba beletenni fagyosan, picit belenyomni
- példa: 500 g dobozos maracujapüréhez 3 nagy (Békás) lapzsela, plusz só
- sütőpapíros tortakarika bélelés technika: minden alá (kapcsos formánál is) tesz a biztonság kedvéért
- (a tortát érdemes kiszúrni kisebb formával)
- tortamerevítéshez bőven elég a fa fagyispálcika
- középen lehet egy vastagabbal a legvégén átszúrni, akkor tuti nem csúszik szét
- nem feltétlenül kell papírtálca a szintek közé (ha szeretnék, elég a vékony)
- szintenként kifagyasztani a tortát min. előző este (elég aznap reggel kivenni a fagyasztóból)
- Orsi a helyszínen szokta összeállítani
- szállításhoz elég egy sima nagy kartondoboz
- a zselatin mínusz hőmérsékleten kezd jobban dolgozni
- csoki lecsorgatás: fagyos tortán: 1:1 arányú csokiganache (1:1-es karamellel ő már volt, hogy megszívta, idővel csúnya lett)
- átlátszó tortafólia: vastagabb, mint amit a külön szeletek köré tesznek: lehet vele magasítani a tortát kifagyasztásnál a krémhez --> minden tortaréteghez tesz a krém köré: szebben le lehet szedni
- vigyázni, hogy legyen elég merevítő piskóta réteg: különben a krém kinyomódhat oldalra
- Orsi fehércsoki moussa elég folyékony állagú volt kifagyasztás előtt (fehérjét nem tesz bele)
- 28 cm-es tortához kb. 1,7 liter tejszín kell
- püré: Békás Kft-től
- Bartók Béla út: Pékműhely mellett cukrászkellékes
- fehércsoki mousse: 500 g tejszín, 200 g fehércsoki, 6 g lapzsela (nekem túl édes volt)
- kardamomot frissen érdemes lereszelni, krémbe belefőzni, ha intenzív ízt szeretnék
- krémsajtos torta burkolat: 500 g Lidl Pilos Goldessa Classic krémsajt, 100 g fehércsoki, 500 g habtejszín (Békás, 33%), 10 db Oetker lapzsela (nagyból 5)
- Lidl Pilos vaj jó, fehér
- mindig fagyosan szállítja a tortát
- kb. 8 óra kell egy tortának, hogy kiengedjen a hűtőben (fagyasztóból kivéve)
- 1 szelet torta 900 Ft (2-2,5-szörös árral számol, torta kb. 20-30 ezer Ft-ból jön ki)
- 1 esküvői torta kb 8 munkaóra
- cake pop: maradék piskóták lekvárral összegyúrva, pálcikát beleszúr, amit előtte olvasztott csokiba mártottunk--> hűtőben dermeszt --> kimárt (duplán)
- esküvői torta menetrend (szombati esküvőnél): szerdán piskóták, coulis-k, ropogós, csütörtökön krémek, torta összeállítás
- panna cottához, lemon curd-höz nem szabad felforralni a tejszínt, mert akkor bebőrösödik a teteje hűlés közben