TIPPEK POC ORSITÓL

 hasznosságok: pl. alapanyag kalkulátor eltérő méretű formákhoz: http://tortadekor.blogspot.com/

torta szeletszámok

  • Dacquoise piskóta lapok külön megsütve
  • tortakarika nem bélel oldalt
  • alulra hagyományos piskóta kicsit vastagabbra hagyva
  • coulis: 1 dl folyadékhoz/ felfőzött (darabos is lehet) püréhez 1 db Oetkeres lapzselatin (1,6 g) / fél db nagyméretű lapzselatin + kevés só, cukor nem kell, ha elég édes a krém--> sütőpapírral bélelt karikában kifagyasztani (pár nappal korábban) --> még folyékony mousse-ba beletenni fagyosan, picit belenyomni
    • példa: 500 g dobozos maracujapüréhez 3 nagy (Békás) lapzsela, plusz só
  • sütőpapíros tortakarika bélelés technika: minden alá (kapcsos formánál is) tesz a biztonság kedvéért
  • (a tortát érdemes kiszúrni kisebb formával)
  • tortamerevítéshez bőven elég a fa fagyispálcika
  • középen lehet egy vastagabbal a legvégén átszúrni, akkor tuti nem csúszik szét
  • nem feltétlenül kell papírtálca a szintek közé (ha szeretnék, elég a vékony)
  • szintenként kifagyasztani a tortát min. előző este (elég aznap reggel kivenni a fagyasztóból)
  • Orsi a helyszínen szokta összeállítani
  • szállításhoz elég egy sima nagy kartondoboz
  • a zselatin mínusz hőmérsékleten kezd jobban dolgozni
  • csoki lecsorgatás: fagyos tortán: 1:1 arányú csokiganache (1:1-es karamellel ő már volt, hogy megszívta, idővel csúnya lett)
  • átlátszó tortafólia: vastagabb, mint amit a külön szeletek köré tesznek: lehet vele magasítani a tortát kifagyasztásnál a krémhez --> minden tortaréteghez tesz a krém köré: szebben le lehet szedni
  • vigyázni, hogy legyen elég merevítő piskóta réteg: különben a krém kinyomódhat oldalra
  • Orsi fehércsoki moussa elég folyékony állagú volt kifagyasztás előtt (fehérjét nem tesz bele)
  • 28 cm-es tortához kb. 1,7 liter tejszín kell
  • püré: Békás Kft-től
  • Bartók Béla út: Pékműhely mellett cukrászkellékes
  • fehércsoki mousse: 500 g tejszín, 200 g fehércsoki, 6 g lapzsela (nekem túl édes volt)
  • kardamomot frissen érdemes lereszelni, krémbe belefőzni, ha intenzív ízt szeretnék
  • krémsajtos torta burkolat:  500 g Lidl Pilos Goldessa Classic krémsajt, 100 g fehércsoki, 500 g habtejszín (Békás, 33%), 10 db Oetker lapzsela (nagyból 5)
  • Lidl Pilos vaj jó, fehér
  • mindig fagyosan szállítja a tortát
  • kb. 8 óra kell egy tortának, hogy kiengedjen a hűtőben (fagyasztóból kivéve)
  • 1 szelet torta 900 Ft (2-2,5-szörös árral számol, torta kb. 20-30 ezer Ft-ból jön ki)
  • 1 esküvői torta kb 8 munkaóra
  • cake pop: maradék piskóták lekvárral összegyúrva, pálcikát beleszúr, amit előtte olvasztott csokiba mártottunk--> hűtőben dermeszt --> kimárt (duplán)
  • esküvői torta menetrend (szombati esküvőnél): szerdán piskóták, coulis-k, ropogós, csütörtökön krémek, torta összeállítás
  • panna cottához, lemon curd-höz nem szabad felforralni a tejszínt, mert akkor bebőrösödik a teteje hűlés közben