TORTA DELLA NONNA

30 centis (kivehető aljú) piteformához

Tészta (pasta frolla):
30 dkg liszt
8 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 tojás
2 tojássárga
1 citrom héja

Krém:
1 l tej
8 tojássárga
7 dkg keményítő
15 dkg cukor (én többet tettem)
fél vaníliarúd kikapart magjai
1 citrom
+ 4-5 dkg fenyőmag
+ porcukor

A tésztához a puha vajat elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást és a sárgákat, majd a lisztet, a reszelt citromhéjat, és összedolgozzuk.
Folpackba csomagolva kihűtjük.

9 dl tejet felforralunk a vaníliával.
A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a keményítővel. Belekeverünk 1 dl tejet.
A forrásban lévő tejbe keverjük a keményítős keveréket és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Amint a sűrűsödés megtörténik, levesszük a tűzhelyről és hozzáadjuk a citromhéjat és -levet.
A felületét befedük folpackkal, hogy megakadályozzuk a bőrösödést.

Lisztezett felületen kinyújtjuk tészta kétharmadát, és kibéleljük a piteformát. Beleöntjük a krémet, majd a tészta kinyújtott maradék részével fedjük. Megszórjuk fenyőmagokkal, kicsit megpróbáljuk belenyomkodni.
175 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, a krém úgy áll össze igazán.

* lehet csinálni kevesebb tésztával és a tetejére nem tenni