
1 hagyma
(2 zellerszár)
1 cukkini
3 érett paradicsom
olívaolaj
3-4 ek. sűrített paradicsom
1 csipet só + a padlizsánhoz
2-3 csipet cukor
2 dl víz
bors
(friss bazsalikom)
2 kávéskanál (vörös)borecet
+ pirított fenyőmag (dió, mandula), mazsola, olívabogyó, kapribogyó, gránátalma
A zöldségeket 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
A padlizsánt besózzukk és szűrőbe téve kb. fél óra alatt lecsöpögtetjük.
Utána lemossuk és enyhén kinyomkodjuk.
Kevés olívaolajon alaposan lepirítjuk a paradicsompürét., hogy szép sötét legyen. (Először magas, aztán közepes lángon.)
Sóval, cukorral ízesítjük és felöntjük a vízzel.
További 10 percig forraljuk.
Külön edényben megdinszteljük a nagyobbra vágott hagymát.
A paradicsom kivételével kisebb adagokban külön lepirítjuk a zöldségeket. (eredetileg bő olajban)
Összekeverjük a sűrű paradicsomszószt a zöldségekkel és a hagymával.
Borsozzuk és kevés borecettel ízesítjük.
Keverhetünk hozzá opcionálisan magokat, mazsolát, olíva vagy kapribogyót.
Melegen letakarva pár órát pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.