
3 tk. szárított élesztő
40 g vaj
10 g cukor
100 g langyos víz
120 g langyos tej
+ tej a kenéshez
20 g vaj
1 gerezd fokhagyma
nagy csipet só
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt, a puha vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és a vizet.
Kicsivel később hozzáadjuk a sót is.
Kb. 8 percig dagasztjuk, amíg szép sima a felülete.
Kigömbölyítjük és meleg helyen, letakarva kelesztjük addig, amíg a duplájára nem nő (40-60 perc)
Kb. fél cm vastag kör alakúra nyújtjuk.
8 egyenlő háromszögre osztjuk, és a szélesebb végétől indulva, szorosan feltekerjük.
A hajtással lefelé ültetjük a kifliket a sütőpapírral borított tepsire.
Letakarva további 15-20 percig pihentetjük.
Lekenjük tejjel.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A vajat megolvasztjuk, sózzuk, belezúzzuk a fokhagymát és a sütőből kivett forró kifliket megkenjük vele, majd további 2 percig sütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
* nekem lassabban kelt, lehet nagyobb szemcséjű volt az élesztő
* lehet érdemesebb felfuttatni az élesztőt előtte
forrás: Street kitchen