SOMLÓI GALUSKA 2.

* az alábbiak fele mennyisége is bőven elég :)

Vaníliás főzött sárgakrém
9 tojás sárgája (180g)
225 g cukor
4,5 púpozott ek. keményítő
1,3-1,5 l tej
vanília
csipet só

A hozzávalókat egy lábosban összekeverjük (én botmixerrel rányomtam) és közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. Nem szabad forralni, nehogy a sárgája kicsapódjon. A felületét folpakkal fedve hűtjük, hogy ne bőrösödjön.

Rumos cukorszirup:
1 dl rum (sütőrum)
100 g cukor (nálam  kicsit kevesebb)
3 narancs leve

1 narancs héja

A szirup hozzávalóit összeforraljuk.


Sima piskóta:
4 tojás
4 ek. cukor
4 ek. liszt
csipet só

Kakaós piskóta:
4 tojás
4 ek. cukor
3 ek. liszt

1 ek kakaópor
csipet só

Diós piskóta:
4 tojás
4 ek. cukor
4 ek. darált dió
2 ek. liszt

Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel 5 percig magas fokozaton kihabosítjuk.
Spatulával óvatosan beleforgatjuk a lisztet ill. a kakaóport/ darált diót.
Sütőpapírral bélelt tepsire lapnak kikenjük. (kb. akkorára amekkora edénybe/ jénaiba majd bele akarjuk rétegezni)
180-200 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.


Csokiöntet (érzésre csináltam):
cukor (barna)
rum (sütőrum)
kg. 8 dkg vaj
50 g kakaópor
mascarpone (nekem aldis zsírszegény volt itthon)
(víz)
csipet só

A hozzávalókat összemelegítjük.
A rum miatt lehetőleg ne forraljuk.
Kihűtjük.

+ rumba áztatott mazsola (előző nap beáztatjuk, ebből főzzük majd a szirupot)
+ durvára vágott, pirított dió (180 fokon kb. 5-8 perc) /maradék darált dió/

+ tejszínhab kevés porcukorral felverve
+ meggy 


ÖSSZEÁLLÍTÁS
A kihűlt piskótákat egy nagyobb tepsibe/ jénaiba rétegezzük.
Piskótalap --> szirup --> pirított dió + mazsola --> krém --> ismétlés
A tetejére kakaóport szitálunk.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A somlóit egy evőkanállal galuskákra szaggatjuk és  frissen felvert tejszínhabbal és meggyszemekkel tálaljuk.



forrás

* a csokiból készült öntetetek nekem túl tömények voltak