STIFADO (GÖRÖG MARHARAGU)

páchoz:
2 tk. szegfűbors
2 tk. szegfűszeg
csipet só
bors
5 gerezd fokhagyma
3-4 babérlevél
1 rúd fahéj
1 ek. oregánó
1 dl vörösbor
2 ek. vörösborecet

raguhoz:
olaj vagy zsír
80 dkg marha/ sertés/ báránycomb/ nyúl (esetleg lapocka/lábszár, lehet keverni a húsokat, pl. sertés + marha)
3-4 nagy fej vöröshagyma szeletelve vagy mellé gyöngyhagyma egészben
fél marék mazsola
2 paradicsom felkockázva
1 ek. paradicsompüré
2 dl paradicsomlé
bors
(fél citrom leve)
petrezselyem

A páchoz egy mozsárban összetörjük a szegfűborsot, szegfűszeget és egy kevés sót, majd a  fokhagymát is és pépesre zúzzuk.
Hozzáadjuk az oregánót, babérleveleket, borsot, fahéjat, vörösborecetet és a vörösbort.
beleforgatjuk a 4x4 cm-es kockákra vágott húst és lefóliázva legalább egy éjszakán át hűtőben pácoljuk.

A hagymát megdinszteljük, majd félrerakjuk.
Külön lepirítjuk a húst a páccal együtt.
Hozzáadjuk a hagymát (egy részét érdemes csak a legvégén, hogy egyben maradjon), a mazsolát, a  paradicsomot, a paradicsompürét és a levet és annyi vizet, hogy éppen ellepje.
Sózzuk, borsozzuk.
Forrás után lefedve kb. 30-50 percig főzzük, majd fedő nélkül kb. ugyanennyi idő alatt besűrítjük.
A vége felé hozzáadjuk a maradék hagymát.
Citromlével ízesítjük.
Petrezselyemmel tálaljuk.

* Chefparade reci
* (mazsolás) rizzsel/ bulgurral/ pitával tálaljuk
* lehet más aszalt gyümölcsökkel, pl. sárgabarackkal vagy naranccsal is készíteni
* rozmaringgal, szerecsendióval is készítik
* szegfűbors híjján én kicsit több fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót használtam
* a húst fontos lepirítani, éremes több részletben csinálni, hogy ne eresszen levet