ragu:
olívaolaj
750g darált marha vagy bárány
2 nagy lilahagyma
2-4 gerezd fokhagyma
1 konzerv (400g) darabolt paradicsom
2 ek. sűrített paradicsom
1 tk. cukor
1 pohár, kb. 1,5 dl száraz vörösbor
só
bors
csipet őrölt fahéj/ 1 rúd fahéj
besamel:
900 ml tej
120g vaj
120g liszt
csipet szerecsendió
só
(fehér)bors
2 tojássárgája
100g Parmigiano-Reggiano
A padlizsánokat kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk, alaposan besózzuk és legalább fél órára félretesszük.
A krumplit 0,5 cm vastag karikákra vágjuk.
A raguhoz megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a húst és a fokhagymát és lepirítjuk.
belekeverjük a sűrített paradicsomot, a cukrot és tovább pirítjuk, majd a bort és a paradicsomkonzervet.
Fűszerezzük és elfőzzük a levét.
A padlizsánokat vízzel alaposan átöblítjük és kézzel jól kinyomkodjuk a levét.
Bő olajban aranybarnára sütjük a padlizsánt és külön a krumplit is.
Papírtörlőn leitatjuk.
*a krumplit és a padlizsánt sütőben is süthetjük, olajjal lelocsolva, kb. 20 perc alatt
A besamelhez a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük, kicsit rotyogtatjuk.
Folyamatos keverés közben hozzáöntjük a tejet és csomómentes, sűrű krémmé főzzük. (botmixerrel rásegíthetünk)
A tűzről lehúzva belekeverjük a sárgájákat, a reszelt sajt nagy részét és fűszerezzük.
Egy-két evőkanálnyit a raguhoz keverünk.
Egy nagy jénait kivajazunk.
Rétegezzük: alulra a krumpli, padlizsán fele, ragu, padlizsán másik fele, besamel és a maradék reszelt sajt.
180 fokon kb. egy órát sütjük, vagy amíg szépen megpirul a teteje.
(nekem kb. fél óra kellett)
Ha szép szeleteket szeretnénk, akkor várjuk meg, hogy langyosra hűljön.