Párizs szakácskönyvből
Raguhoz:
2 hagyma
4 mogyoróhagyma
4 gerezd fokhagyma
2 nagy paradicsom
60g vaj
1 kg darált borjúhús
0,5 liter marhahús alaplé
2 tk. provence-i fűszerkeverék (rozmaring, bazsalikom, édeskömény, oregánó, kakukkfű, borsikafű, levendula)
só
bors
A krumlipüréhez:
1,2 kg (sárga) burgonya
2 ek. vaj
2 dl tej
2 tojás
só
(bors)
szerecsendió
160g aromás, kemény sajt (gruyère, ementáli, parmezán) A felaprított hagymákat a vajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a darált húst és lepirítjuk.
Felöntjük az alaplével, fűszerezzük és kb. 20 perc alatt elfőzzük a levét.
A kockákra vágott krumplit sós vízben megfőzzük.
A tej és a vaj hozzáadásával krumplipürének kihabosítjuk.
Belekeverjük a tojást és 40g reszelt sajtot.
Egy jénai edénybe adagoljuk a húst és rákenjük a pürét.
A maradék sajttal megszórjuk a tetejét.
200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt szépen rápirul.
*a krumplipüré aránya lehetne nagyobb, úgy is, hogy én 900g húsból csináltam
*nem kel túlfűszerezni