SZILVÁS PITE

Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
3 dkg porcukor
1 tk. sütőpor
1-2 ek. tejföl
Csipet só

Töltelék:
1,2 kg felezett szilva (fagyasztott is jó)
1 csapott ek. fahéj
8 dkg cukor
(Pici citrom)
(0,5 dl rum)
Csipet só
4 dkg keményítő

Morzsa:
10 dkg liszt
8 dkg vaj
6 dkg cukor
1 marék dió, durvára törve
Csipet só

A szilvát a többi hozzávalóval, a keményítő kivételével összeforraljuk.
Ha már jól rotyog, hozzáadjuk a kevés vízzel elkevert keményítőt és besűrítjük.

A tésztához a lisztet a vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót és pár mozdulattal összegyúrjuk, ne legyen ragacsos.
Lisztezett felületen kinyújtjuk.
Kb. 30 cm átmérőjű, vajazott-lisztezett piteformába (kivehető aljú) helyezzük, hogy legyen pereme is.
Megszúrkáljuk.
180 fokos sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.

A morzsához a lisztet, vajat és a cukrot késes aprítóban 1-2 pillanat alatt durva morzsásra keverjük.
Hozzákeverjük a diót.

A szilvatölteléket a pite alapra kenjük.
Megszórjuk a morzsával.
További 30-35 percig sütjük, addig amíg a teteje is szép színt kap.

* Az én kivehető aljú piteformámhoz a morzsa túl sok volt, a 2/3-a elég lenne
 --> update: nem túl sok, de inkább kicsit össze kell gyúrni a tésztát és utána rámorzsolni, nem csak ilyen porhanyósan rászórni
* Nagyon jó a tészta, nem tömör, nem szalonnás
* Bármilyen gyümivel/ túróval jó