GRANOLA

Tartine könyvből

75 g barna cukor (lehet több!)
170 g juharszirup vagy méz
60 ml víz
0,5 tk. só
300 g zabpehely
175 g mandula, mogyoró vagy dió apróra vágva
60 g kókuszreszelék
60 g mandula vagy mogyoróliszt
80 g lenmag vagy chiamag (keserű lehet!!!!)
35 g szezámmag
1,5 tk. fahéj
80 ml olívaolaj (kererű lehet) helyette kókusz vagy napraforgó
1 nagy tojásfehérje, felverve
vanília

A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
A cukrot a sóval, juharsziruppal és a vízzel felforraljuk hogy a cukor feloldódjon, kihűtjük.
A zabpelyhet, magokat, maglisztet, kókuszt, fahéjat összekeverjük.
Az olajat, felvert tojásfehérje habot és a vaníliát a sziruphoz öntjük.
A szirupot hozzákeverjük a száraz hozzávalókhoz.
Mélyebb sütőpapíros gáztepsire nyomkodjuk (minél tömörebb legyen).
kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Közben 2-3x kinyitjuk a sütőt, hogy a gőz távozzon.
Ha még ragacsos a teteje, tovább szárítjuk.
Hűlés után feldaraboljuk.
Légmentesen záródó dobozban tároljuk.


*A lenmagtól és az olívaolajtól kissé kesernyés