100g burgonya
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
80g szeletelt bacon
2-3 ek. olívaolaj
50 ml száraz/ félszáraz fehérbor (desszertbor)
2 leveskocka (zöldség vagy marhahús)
2-3 ek. tökmag
150 ml tejszín
só
bors
szerecsendió
A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk.
A burgonyát is megtisztítjuk, felkockázzuk.
A bacont vékony csíkokra vágjuk.
A hagymát karikákra vágjuk.
Olajat forrósítunk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük.
A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát.Beleöntjük a bort, kb. 2 percig pirítjuk.
Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük.
A tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk.
A levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk.
Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még.
Frissen reszelt szerecsedióval illatosítjuk.
Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből és megszórjuk a pirított tökmaggal.