
25 dkg (virág)méz
10 dkg (por)cukor
6 dkg margarin/ vaj
1 db L-es tojás (ha kicsi, akkor lehet 2)
5-10 g /1 csapott kk./ szódabikarbóna (sütőporból kb. a duplája)
2-3 kk. mézeskalács fűszerkeverék (őrölt fahéj, szegfűszeg)
csipet só
csipet só
díszítéshez:
színes savanyú cukorka (ablaküveg)
cukormáz:(1 tojásfehérje, 20 dkg átszitált porcukor, pár csepp citromlé vagy ecet, /2 csapott ek. keményítő/)
ételfesték
ételfesték
gumicukor
dekorgyöngy
francia drazsé
porcukor (hó)
pirosra színezéshez: 3-4 ek. meleg víz, 1 ek. zselatin, ételfesték (gél vagy por)
pirosra színezéshez: 3-4 ek. meleg víz, 1 ek. zselatin, ételfesték (gél vagy por)
A lisztet, cukrot és a szódabikarbónát a fűszerekkel összeszitáljuk.
Hozzáadjuk a mézzel felolvasztott margarint, végül a kissé felvert tojásokat és tésztává gyúrjuk.
2 órát folpackba tekerve pihentetjük.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, szaggatjuk/ sablonnal formára vágjuk, az esetleges lyukakat is kiszúrjuk.
(megkenhetjük egész tojással, de a házikóhoz nem kell)
180 fokos sütőben, alsó-felső sütés mellett 5-10 perc alatt készre sütjük.
* ha gyúrás közben nagyon megkeményedik a tészta, kicsit mikrózzuk meg és újra könnyen gyúrható lesz
* melegen még kicsit formázható
A mázhoz a cukrot a keményítővel átszitáljuk.
A fehérjét robotgéppel felverjük, fokozatosan hozzákeverjük a cukros keményítőt.
A végén hozzáadjuk a citromlevet is.
A mázat nejlonzacskóba töltjük, összegumizzuk, az egyik csücskére kicsi lyukat vágunk.
* melegen még kicsit formázható
A mázhoz a cukrot a keményítővel átszitáljuk.
A fehérjét robotgéppel felverjük, fokozatosan hozzákeverjük a cukros keményítőt.
A végén hozzáadjuk a citromlevet is.
A mázat nejlonzacskóba töltjük, összegumizzuk, az egyik csücskére kicsi lyukat vágunk.
*A terülőmázhoz az írókához keverünk pár csepp vizet.
*Mindig a kontúrt csináljuk meg először, ha ez megszáradt, akkor töltjük ki a terülő mázzal.
*Ha a házikó ablakaiba üveget szeretnénk, a sütés félidejénél összetört savanyú cukorkával töltjük ki a réseket.
*Mindig a kontúrt csináljuk meg először, ha ez megszáradt, akkor töltjük ki a terülő mázzal.
*Ha a házikó ablakaiba üveget szeretnénk, a sütés félidejénél összetört savanyú cukorkával töltjük ki a réseket.
*A kész házikót forró karamellizált cukorral ragasztjuk össze, az elemeket utólag díszítjük.
* Ne felejtsünk el kéményt is vágni a tésztából, ez nincs rajta a sablonon!* Ablak lehet zselatinlapbol is
* Szines festes zselatinnal: lasd: mohakonyha-nal nagyon sok mezes otlet