.jpg)
250 g kenyérliszt (BL 80)
1/2 tk. cukor
2-3 tk. só
fél kocka élesztő
(2-5 ek. olívaolaj)
víz (amennyit felvesz)
(dió, pirított hagyma, szárított paradicsom, olívabogyó, főtt krumpli, magok)
A római tálat vízbe áztatjuk. (kb. 1 órát kell, hogy magába szívja)
Az élesztőt kevés langyos vízben pici liszttel és a cukorral felfuttatjuk.
A kétfajta lisztet összekeverjük a sóval.
Hozzáadjuk az élesztős keveréket.
Fokozatosan hozzáöntjük az olívaolajat és a vizet és robotgéppel bedagasztjuk.
A tetejét belisztezzük, egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. duplájára kelesztjük (kb. 1 óra)
Még egyszer átgyúrjuk és hozzákeverjük a dúsító anyagokat.
Beletesszük az előzőleg beáztatott, kitörölgetett, liszttel szórt római tálba.
A tetejét bevagdossuk és megkenjük vízzel.
A sütő aljába rakunk egy vízzel teli edényt.
Nem előmelegített sütőben, a római tál tetejével lefedve 200 fokon 20-25 percig, majd fedő nélkül 180 fokon még 20-25 percig sütjük.
Forrón rácsra borítjuk és hűtjük.