HOKKAIDO KALÁCS (Limara után szabadon)

200 g tejszín
220 g tej (erdetileg 200 --> 270-nel már túl híg)
1 tojás
csipet só
2 ek. burgonyapehely
13-15 ek. cukor
60 dkg liszt (legutóbb 40 kenyér - 20 finomliszt)
3 dkg élesztő
2 kupak vanília aroma
pár evőkanál, meleg vízzel kikevert kakaópor (lehet részben Nesquik is)
(rumba áztatott) mazsola

+kenéshez: 1 tojás / 1 sárgája tejjel elkeverve

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros meleg tejben.
Robotgéppel tésztát dagasztunk.
A vége felé hozzáadjuk a mazsolát.
Kétfelé osztjuk a tésztát, az egyikbe belekeverjük a kevés meleg vízzel kikevert kakaót.
Liszttel meghintve, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen mindkét tésztából 4-4 hosszabb téglalapot nyújtunk.
Egy sima tésztalapra ráfektetünk egy kakaósat és a rövidebbik oldalánál fogva feltekerjük, hogy bukta formához hasonlót kapjunk.
Az összes tésztával megcsináljuk ugyanezt.
A tekercseket sütőpapírral bélelt kalácsformába tesszük és ismét a duplájára kelesztjük.
Tojással lekenjük.
Előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Rácson hűtjük.

Jól lehet variálni: kakaó helyett tehetünk bele aszalt gyümölcsöket, csokipettyet, a téglalapokat megszórhatjuk kakaóporral.
Ha hosszabb csíkokat nyújtunk, fonni is lehet, ezek a kalácsok is fonással készültek 2-2 tekercsből.