FRANCIA KRÉMES

2  csomag leveles tészta (az a jó, ami már ki van nyújtva és sütőpapíron feltekerve)
Krémhez:
1 l tej
9 tojás
300 g cukor
100 g liszt (vagy 50 g liszt + 50 g kukoricakeményítő)
1 rúd vanília
25 g zselatin
csipet só
1 doboz Hulala (jó tartást ad)
~2 dl tejszín
1 zacskó zselatin fix
(kevés baracklekvár)

Mázhoz:
300 g (por)cukor
1/2 kk. instant kávé
5 ek. tej
8-10 dkg vaj
pici só


A leveles tésztákat még jobban kinyújtjuk (sütésnél picit össze fog ugrani), megszurkáljuk és forró sütőben megsütjük. Sütés közben érdemes egy deszkával néha lelapogatni, hogy szép vékony legyen.
A kész lapokat formára vágjuk és az egyiket bekészítjük a kapcsos formába.

A sárgájákat (robotgéppel) 150 g cukorral habosra keverjük, majd belekeverjük a lisztet és 2 dl tejet.
 A maradék 8 dl tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével.
Közben a tojásfehérjéket 150 g cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük.
Kevés forró vízben feloldjuk a zselatint.
A tojásos krémet hőkiegyenlítéssel, folyamatosan egy habverővel keverve a forró tejhez öntjük és besűrítjük.
Akkor jó, ha szép homogén és már egy kicsit fényes, nyúlós. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar túlkészül és szétesik a krém.
Óvatosan hozzáöntjük a zselatint, majd apránként, könnyed mozdulatokkal, hogy ne törjön össze, beleforgatjuk a tojáshabot.
A kész krémet ráöntjük a bekészített leveles tészta lapra és kihűtjük.
A tejszínes Hulalából a zselatin fix-szel kemény habot verünk és rákenjük a kihűlt krémre.

A mázhoz a tejben feloldjuk a kávéport, a cukorral és egy csipet sóval felforraljuk. 8-10 percig főzzük.
A tűzről levéve belekeverjük a vajat és a tetőnek szánt tésztalapra kenjük, amit utána egy éles késsel egyenlő négyzetekre vágunk.
A lapokat egyesével (az aljukat vékonyan lekenhetjük baracklekvárral) a krémre helyezzük.
Hűtőszekrényben min. 4 órát hűtjük.

További tippek:
https://www.youtube.com/watch?v=hPFAyyU7jBk
http://solier-gourmet.blogspot.hu/2012/08/francia-kremes.html
http://citromhab.blogspot.hu/2014/01/francia-kremes.html