ZSERBÓ

Tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
6 dkg cukor
1,5 dkg élesztő
3 ek. tejföl
2 tojássárgája
csipet só
(több recept ír még 4 g sütőport)

Töltelékhez:
25 dkg darált dió
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
kb. 10 dkg baracklekvár
(opcionális: citromhéj)

Csokimázhoz:
2 dkg kakaópor
14 dkg cukor
5 dkg vaj
1/2 dl víz

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a 6 dkg cukrot, a tejföllel elmorzsolt élesztőt, egy csipet sót, a 2 tojássárgáját és tésztává gyúrjuk.
Fél órát pihentetjük.
Négy cipót formálunk, amiket kisebb tepsi méretűre nyújtunk.
A diót összekeverjük a cukrokkal és három felé osztjuk.
Az első tésztalapot tepsire helyezzük, megkenjük lekvárral és rászórjuk a cukros diót harmadát.
Ugyanígy járunk el a második és a harmadik lappal is, majd a negyedik lappal lefedjük.
(Egy órát pihentetjük), jól megszurkáljuk és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.

A mázhoz összekeverjük a kakaóport a cukorral és a vízzel, majd folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
Végül belekeverjük a vajat és bevonjuk a kihűlt süteményt.
Dermedés után forró vízbe mártott éles késsel felszeleteljük.