300 g teljes kiőrlésű liszt
3 tojás
Töltelékhez:
300 g gorgonzola
400 g körte
30 g vaj
1 citrom reszelt héja
fahéj
Öntethez:
100 ml tej
200 g gorgonzola
+40 g aprított dió

Egy tálba kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést csinálunk, amibe beleöntjük a felvert tojásokat. A tésztát jól összedolgozzuk, majd folpack fóliába csomagolva fél órán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk és a meghámozott, kimagozott és felkockázott (0,5 cm) körtéket a fahéj és a citrom héjának hozzáadásával megkaramellizáljuk benne.
A gorgonzolát is felkockázzuk.
A tészta felét alálisztezett felületen vékony, kb. 10 cm széles téglalap alakúra nyújtjuk. A másik felét visszacsomagoljuk, hogy ne száradjon ki. A tölteléket (raviolinként fél teáskanálnyi körte és pár kocka gorgonzola) a tészta hosszában egy sávban, egymástól kb. 3 cm-re halmozzuk. A töltelékhalmok között, illetve a széleken vízzel (egy ecset segítségével) megnedvesítjük a tésztát, hogy később jól összeragadjon. A tészta felső részét hosszában ráhajtjuk az alsó felére, és a korábban bevizezett részeket ujjainkkal lenyomkodva jól összetapasztjuk, úgy, hogy ne maradjon benne levegő, majd derelyevágóval szétvágjuk a raviolikat. Egy összecsukott ravioli kb. 6x5 cm-es legyen.
Az öntethez megmelegítjük a tejet és elkeverjük benne a sajtot.
Az eredeti olasz recept videóval, fázisfotókkal: http://ricette.giallozafferano.it/Ravioli-integrali-ripieni-di-gorgonzola-e-dadolata-di-pere.html