EXPRESS CROISSANT


70 dkg liszt
1 pohár kefir (140 g), de lehet joghurt vagy 12%-os tejföl is
2 dl tej (nálam 250 g)
1 kk. só (nekem ez túl sótlannak bizonyult, úgyhogy bőven mehet bele a 2 kk.)
4-5 ek. cukor
2 tojás
5 dkg friss élesztő

+ 25 dkg hideg vaj (érdemes még szobahőmérsékleten 7 egyforma darabra vágni és így betenni a fagyasztóba, hogy jobban tudjuk majd reszelni)
+ 1 tojás a kenéshez
sajt

A tejet a cukorral kissé megmelegítjük.
Belemorzsoljuk a friss élesztőt és hagyjuk felfutni.
A tészta hozzávalóit az élesztős tejjel egy robotgép segítségével bedagasztjuk. (Én kb. negyed óráig csináltam.)
Lisztezve és folpakkal letakarva 1-1,5 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk és lisztezett felületen egyesével vékony kör alakúra nyújtjuk.
Az első lapra egyenletesen eloszlatva egy nagylyukú reszelő segítségével ráreszeljük az egyik darabka vajat, majd rátesszük a második körlapot és ezt megismételjük a többivel is.
A legfelső rétegre nem kell vaj.
Egy palacsintatortához hasonló képződményt kell kapnunk.
A rétegezett tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és mint a pizzát, 16 cikkre felvágjuk.


A körcikkek alapját bevágva feltekerjük a croissant-okat és duplájára kelesztjük őket egy sütőpapíros tepsin.
Sütés előtt egész tojással lekenjük, és megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
(vigyázzunk, mert kifolyik belőle vaj és könnyen leég az alja)

Ha reggelire frissen szeretnénk, akkor a kelesztés előtt tegyük a croissant-okat letakarva a hűtőbe és reggel lekenve, sajttal megszórva hideg sütőbe rakva, 180 fokon 25-30 percig süssük.

Én most a felét lefagyasztottam, ugyanígy kelesztés nélkül, majd kiderül mi lesz belőle :).

Az eredeti recept és a készítés fázisfotói: http://www.limarapeksege.hu/2009/03/express-croissant-reggelire.html