FRANCIA HAGYMALEVES 1. és 2.



4 fej vöröshagyma
3 szál póré
2 ek. olívaolaj
40g vaj
3 gerezd fokhagyma
1-2 dl száraz fehérbor
1 liter alaplé
só, bors
1 csipet kakukkfű
(1 csipet rozmaring)
4 babérlevél
1 tk. fehérborecet
(+ metélőhagyma díszítésnek)

+ edami sajt
+ pirított baguette

A hagymát és a pórét felszeleteljük.

Olívaolajon lepirítjuk.
Kicsit megsózzuk, hogy gyorsítsuk a folyamatot. 
Hozzáadjuk a vajat és az aprított fokhagymát.
Ráöntjük a bort.
Kb. 20 percig pirítjuk-karamellizáljuk.
Fűszerezzük.
Felöntjük az alaplével.
Borecettel utóízesítjük.

Sajttal, pirított baguettel tálaljuk.
(lehet tálkákban rétegezni és sütőben rápirítani)


 
https://streetkitchen.hu/levesek-es-fozelekek/francia-hagymaleves-sajtos-bagettel/
https://www.youtube.com/watch?v=P6tEBuHMyhc 
  

HAGYMALEVES 2.
5 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
kevés olíva olaj
2 tk. cukor
2 dl száraz fehérbor
1 liter víz
2 marhahúsleves kocka
bors
5 szem borókabogyó kissé meglapítva
fél babérlevél
csipetnyi kakukkfű, esetleg szerecsendió

Habaráshoz:
2 ek. liszt
kevés tej

Tálaláshoz:
bagett/ kifliszeletek
reszelt sajt

A hagymákat félbevágjuk, vékonyra szeljük.
A vajon, és ha az kevés, pici olíva olajon fél óra alatt megpirítjuk.
Amikor már elkezd barnulni, rárakjuk a cukrot és karamellizáljuk.
Fölöntjük a borral, ízesítjük a sóval és a fűszerekkel.
Ráöntjük a forró vizet és a 2 leveskockát.
Tejes habarással sűrítjük.
Kevés sajtot szórunk bele.
Sajtos pirítóssal tálaljuk.