2 padlizsán (kb. 90 dkg)
10 dkg lencse
2 közepes vöröshagyma, felaprítva
7 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 paradicsom (meghámozva, felkockázva)
2 tk. sűrített paradicsom
1 csípős paprika
2 kk. őrölt pirospaprika
2 kk. őrölt római kömény
2 csipet őrölt szegfűbors (helyette lehet csipet fahéj + szegfűszeg)
só
bors
2 dl olívaolaj
7 ek. gránátalma szirup
A padlizsánt félbevágjuk, mindkét felét hosszában további 4-5 csíkra, majd ezeket 3-4 darabba. (A darabokat beirdaljuk.)
Jénaiba, vagy fóliával bélelt tepsire tesszük, besózzuk, 1 órát állni hagyjuk.
A lencsét forrásban lévő vízben 15 percig előfőzzük, majd leöblítjük.
Egy külön kis edényben összekeverjük a felaprított hagymát, fokhagymát, paradicsomot, csípős paprikát és a fűszereket.
A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, megszárogatjuk.
Egy nagy, vastag aljú lábasba/ 2 tepsibe kb. 3-3ek. olívaolajat öntünk, hogy bevonja az alját.
A hozzávalókat rétegezzük: zöldségkeverék, padlizsándarabok, lencse, ismét a hagymás, fűszeres keverék, padlizsán, lencse, végül a tetejére hagyma.
A rétegeket sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a többi olajat, majd meglocsoljuk a gránátalma sűrítménnyel.
Lefedve, keverés nélkül, alacsony hőfokon (kb. 150 fok) sütőben 2 órán át főzzük.
Chili és vanilia: http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/11/trk-lencss-padlizsnragu-mualle.html