BEJGLI

1 kg liszt
35 dkg szobahőmérsékletű zsír
2-2,5 dkg élesztő
0,5 dl tej
5 ek. cukor (110g)
3 tojás sárgája
2 dl tejföl
pici só
+2 tojás sárgája pici tejjel elkeverve a kenéshez

Az élesztőt a tejbe morzsoljuk (nem kell felfuttatni).
Begyúrjuk a tésztát.
Fél órát letakarva pihentetjük.
10 részre osztjuk.
Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk.
Rákenjük a tölteléket, a széleit 1 cm szélesen üresen hagyva.
A rövidebb oldalak mentén felhajtjuk a tésztát és kicsit ellapítjuk.
Felcsavarjuk.
Kevés tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük.
Egy villával alaposan és jó mélyen megszurkáljuk (az oldalait is!).
Amíg a sütő bemelegszik pihentetjük.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt pirosra sütjük.
Még melegen 2 deszka segítségével formázzuk.

Diós töltelék:
30 dkg darált dió
20 dkg cukor
10 dkg darált háztartási keksz
citromhéj
10 dkg mazsola
rum/ rumaroma
3 dl víz (vagy tej)
(kevés fahéj)
(kandírozott gyümölcsök)

3 dl vízből a cukorral szirupot főzünk.
Belekeverjük a diót.
A tűzről levéve hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát és a többi hozzávalót.

Máktöltelék:
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
5 dkg búzadara
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
citromhéj
fahéj
10 dkg mazsola vagy aszalt meggy

A tejet felforraljuk.
Hozzáadjuk a darával elkevert mákot.
Végül belekeverjük a többi hozzávalót.

*akkor reped ki, ha túl sok vagy túl híg a töltelék vagy ha lágy a tészta, illetve ha túl szorosra tekerjük
* a töltelék hivatalosan ugyanolyan súlyú kell hogy legyen, mint a tészta
*élesztős tésztába nem rakunk tojásfehérjét, mert attól gyorsabban kiszárad.

Mostanában ezt többször csinálom
http://sutibaba.blogspot.com/2016/10/pozsonyi-kifli.html