GORGONZOLÁS BROKKOLIKRÉMLEVES

1 fej vöröshagyma
4 dkg vaj
1 fej brokkoli (500g)
fokhagyma
húsleves alaplé (vagy 1 marhahúsleves kocka)
10 dkg édesburgonya
10 dkg gorgonzola vagy márványsajt + egy kevés a tálaláshoz
3 dl tej

bors
szerecsendió
cayenne bors vagy chilipehely
10 dkg durvára vágott, serpenyőben pirított mogyoró
olívaolaj a díszítéshez

A hagymát a vajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk az édesburgonyát majd a rózsáira szedett brokkolit és együtt pirítjuk.
Felöntjük a vízzel (vagy alaplével), fűszerezzük és puhára főzzük.
Botmixerrel pürésítjük.
Tejjel dúsítjuk.
Beleturmixoljuk a sajtot is.
Olívaolajjal meglocsolva, pirított mogyoróval és egy kevés sajttal megszórva tálaljuk.
(a brokkoli felét egy kevés fűszerrel megpiríthatjuk kicsit sütőben, ezt is a tetejére halmozhatjuk a végén)