
A sziruphoz:
100 g cukor
3 dl víz
1 dl Bacardi barna rum (és vagy rumaroma)
2 narancs héja, kifacsart leve és húsa
1 citrom héja
kevés vanília
A krémhez:
5 tojássárgája
4 ek. cukor
5 dl tej
40 g liszt vagy keményítő
kb. fél rúd vanília
(15 g zselatin)
Az öntethez:
150 g étcsoki
100 g cukor
2 dl víz
1 dl rum
(én több vízzel csináltam és egy kevés Oetker étcsokis pudingporral minimálisan sűrítettem)
100g darált dió

2 ek. holland kakaópor
150 g mazsola
tejszínhab
(meggyszemek)


(5 tojás, a tojás súlyának megfelelő rétesliszt és cukor, 1 csomag sütőpor, 10 ek. víz, csipet só).
A diósba 3-4 ek. darált diót teszünk, a csokisba pedig 1-2 ek. kakaót (lehet a liszt egy része helyett).
Én dupla adagot sütöttem 1-1 sütőpapírral bélelt jénaiban, összesen 3x5 tojásból, a lapokat pedig kettévágtam, így lett 2x3 lapom. Ha túl vastagok, inkább vágjunk még le belőle, különben megcsúszunk az arányokkal és túl száraz lesz a kész somlóink.
A sziruphoz valókat a mazsolával egy tálban összeforraljuk. A rumot csak a vége felé tesszük bele, hogy ne forrjon el az alkoholtartalma. Ha kész, a mazsolákat kiszedjük, hogy egyenletesen el tudjuk majd oszlatni.
A főzött krémhez a sárgájákat habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük a vaníliát és a lisztet. A tejet felforraljuk, majd folyamatosan keverve lassan a sárgájás részhez csurgatjuk. Lassú tűzön puding sűrűségű krémmé főzzük. Van, amelyik receptben vízben oldott zselatint is tesznek bele, szerintem felesleges.
Az öntethez a csokit megolvasztjuk és a többi hozzávalóval összeforraljuk.
Én nem szeretem ha túl tömény, ezért több vízzel csináltam, viszont hogy az állaga ne legyen túl híg, a forralás előtt belekevertem kb. fél evőkanálnyi étcsokis pudingport). Ha hidegen túlságosan besűrűsödne, simán keverjük ki vízzel.
(Ha nincs csokink, nyugodtan csináljuk sima holland kakaóporral: először a cukorral és kevés vízzel kikeverjük, rámikrózunk picit, majd felöntjük a maradék vízzel és rummal.)
A piskótalapokat rétegezzük. Mindegyiket jó alaposan!!! meglocsoljuk a sziruppal, megkenjük a krémmel, megszórjuk darált és durvára vágott dióval és mazsolával. A tetejére kakaóport szitálunk.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálalásnál sima- vagy fagyiskanállal galuskákat vágunk a tésztából, meglocsoljuk az öntettel és tejszínhabbal, (+meggyszemekkel) díszítjük.
Akkor jó, ha elég szaftos a sziruptól és a krémtől. Ha mégis túl száraz lenne, locsolgassuk meg cukros vízzel elkevert rummal vagy gyorsan kikevert kakaóporos híg vizes öntettel (lásd följebb).
Inspiráció:
Lajos–Hemző 99 sütemény és torta: Wikipédia
origo és a Miele főzőiskola videós receptje + a favorit, Frer cukrászda somlóija