EPRES TEJESPITE (CLAFOUTIS)


Omlós tészta (pâte brisée):
25 dkg (rétes)liszt
15 dkg hideg vaj
5 dkg cukor
1 csipet só
1 tojás
1 ek. tej

Töltelék:
40 dkg eper
1 tojás
5 dkg finomliszt
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg cukor
1,5 dl tej
+ én tettem bele egy csipet fahéjat, 1 dl tejfölt és a tészta alját megszórtam sütés előtt szeletelt mandulával

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk (robotgép dagasztókarral). 
Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást és a tejet.
A gyors mozdulatokkal összeállított tésztát fél órára hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, a sodrófára tekerve a kivajazott, lisztezett formába simítjuk.
A széleit levágjuk, villával megszurkáljuk.
180 fokos sütőben 10-12 perc alatt elősütjük.
(Ha felpúposodik a tészta, egyszerűen csak nyomkodjuk le.)

A töltelékhez a tojást simára keverjük először a liszttel, majd a többi hozzávalóval.
Az elősütött tésztára halmozzuk a gyümölcsöt és ráöntjük a krémet.
25-30 perc alatt készre sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni.
Porcukorral megszórva tálaljuk.